lördag, juli 04, 2009

Att klä en tårta

Här kommer en kort beskrivning av hur jag fodrar och täcker en tårta.
Beskrivning:
Jag använda en kniv eller liknade som jag först doppar i kokhet vatten och alltid torkar av med en handduk innan jag sätter den på tårtan igen. Sen brer jag på smörkrämen på tårtan, överflödet lägger jag tillbaka i bunken och sen doppar jag kniven i vattnet igen osv.
När hela tårtan är täck av smörkräm så kavlar jag ut sockerpastan (gör likadant med marsipan) som jag först knådat mjuk och följsam. Jag använder alltid majsmjöl på kaveln och bordet. Jag tar ett snöre och sätter från ena kanten nere vid fatet på tårtan rakt över, då vet jag hur stor bit jag måste kavla. Sockerpastan får inte bli för tunn... helst 3-4mm, inte tunnare, då spricker den garanterat.
Jag lyfter upp sockerpastan underifrån och lägg pastan på underarmarna och flytta över på tårta. Sen skär jag bort överflödet på sidorna annars kan den spricka av sin egen tyngd. För att inte få några veck jobbar jag uppifrån på tårtan och rör händerna neråt på tårtans kanter. När jag får ett veck så lyfter jag ut pastan en bit från tårtan och tar bort vecket.

Sen stryker jag tårtan med en "smoother" för att få en jämn och glatt yta.

Hur tårtan blev när den var dekorerad och klar kan du se här.

7 kommentarer:

 1. Oj så fint och slätt! Förstod inte hur man fick bort vecket men det beror nog mer på mina kunskaper än din förklaring =)

  SvaraRadera
 2. Den blev ju helt fantastiskt fin!
  Du är så duktig!
  Tack ännu en gång för hjälpen med Bobbens jordgubbstårta! Den blev suveränt god!

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig blogg! Jag som är helt ovan av att göra tårtor har fått ansvaret för doptårta till nästa helg - perfekt att jag råkade hitta dina tips idag! Hälsar Caroline

  SvaraRadera
 4. Tack!:-)

  Åsa; du lyfter ut masipanen/sp från tårtan och lägger på den igen medan du slätar ut den, på så sätt försvinner vecken. Man måste nästan prova i praktiken, svårt att förklara.

  Kletskiten; Kul att allt gick bra med tårtan!

  Caroline; Kul att du hittat hit och välkommen tillbaka igen! Om du har några frågor inför helgen så är det bara att höra av sig. :-)

  SvaraRadera
 5. vilken bra guide! jag blir alltid så sugen på att baka tårta när jag går in här och ser allt fint du gör!

  du frågade vilket bröd jag bakade, jag gjorde leilas filmjölkslimpa från "a piece of cake". den är så otroligt snabb att kasta ihop då den inte har jäst i sig. :)

  SvaraRadera
 6. Perfekt guide!

  Ankmor/FL

  SvaraRadera
 7. Tack Åsa och Ankmor!

  Åsa, du får börja göra tårtor också, de skulle bli jättefina.

  SvaraRadera