fredag, juli 03, 2009

Många frågor om frosting, sugerpaste, marsipan osv.

Hej hopp alla glada, hoppas ni njuter av värmen!

Har fått ganska många frågor, både här och på familjeliv om allt mellan himmel och jord som har med tårtor och cupcakes att göra och tänkte nysta upp lite begrepp och annat.

Först vill jag bara säga att så här gör jag, andra kanske gör annorlunda. Jag talar utifrån egna erfarenheter och har testat allt i praktiken.Till vänster på bilden sugerpaste och till höger marsipan.

Begrepp och fakta:

Sockerpasta eller sugerpaste
Är en nöt- och äggfri blandning baserat på florsocker som man kan täcka tårtor med eller göra figurer eller blommor av. Den är väldigt tålig, men kan inte kavlas ut för tunt för då spricker den. När man ska jobba med pastan är det viktigt att man gör den mjuk, varm och följsam annars spricker den. Sugerpaste kommer både i olika smaker och färger, men går att blanda in själv.

Marsipan
Har märkt att marsipan inte skiljer sig så mycket från sockerpasta som jag först trodde. Om man vill att marsipanen ska bli lite mer följsam så kan man blanda i lite sockerpasta (eller flowerpaste om man ska göra blommor). Nötallergier ska naturligtvis hålla sig undan från marsipan.

Majsstärkelse
Använd alltid majsstärkelse som du duttar på med en dutt, såna går att köpa, men jag tillverkade min egen av ett diskunderlägg som jag la dubbelt och gummisnoddar.
Glöm inte att dutta lite på utstickare och andra verktyg också, så fastnar inget i dem heller.
Jag duttar alltid på bordet, på "degen" när jag ska kavla ut något.

Flowerpaste (och modelleringspaste)
I ärlighetens namn har jag inte använt min modelleringspaste än, som ni ser ligger den i förpackningen, därför kommer jag inte skriva något om den, mer än att den ska vara bra att göra figurer i och sägs smakar BRIO... mums :-)

Flowerpaste är däremot jättebra och kan kavlas betydligt tunnare än sugerpaste, perfekt till blommor. Att tänka på är dock att den innehåller ägg och spår av nötter, återigen, inget för allergiker.
Om jag gör blommor i marsipan tar jag 1/10 flowerpaste i för att få marsipanen riktigt tunn.

Färger
Det finns olika typer av färger, dessa använder jag när jag ska färga in något eller vill måla något i efterhand. Jag doppar en ren tändsticka i färgen och om jag behöver mer tar jag alltid en ny för hygienens skull. Färgen är väldigt dryg!


Pulverfärger använder jag om jag vill måla detaljer, t ex mitten på en blomma.
Båda färgerna går att dryga ut och det gör jag alltid med lite sprit (Absolut) eller liknade. Alkoholen dunstar, så ingen kommer att bli full, jag lovar. :-)

Så, nu har jag säkert glömt hälften av vad jag ville säga, men jag kanske gör tillägg senare. :-) Då skriver jag med lila i så fall.

Cupcakes
Glasyr på cupcakes är också en fråga jag fått. Jag använder nästan aldrig glasyr (alltså vatten och florsocker blandat) utan smörkräm, smaksatt grädde, färskost, mousse eller liknade. Ibland klär jag även cupcakes i sockerpasta eller marsipan.

Så, hoppas att jag svarat på lite av era frågor. Om ni tittar in i helgen så ska jag beskriva steg för steg hur jag klär en tårta. Om ni har några frågor, tveka inte, skriv av er! :-)

Ha det gott tills nästa inlägg! :-)

6 kommentarer:

 1. Hej! Tack för bra sida. Jag undrar - gör du smörkrämen själv el köper färdig?

  SvaraRadera
 2. Hej Susanne!
  Tack för dina fina kommentarer!:-)
  Jag gör alltid min smörkräm själv, har aldrig äns tänk på att man skulle kunna köpa den... hihi
  Jag använder inte alltid samma recept, utan gör olika grundrecept beroende på hur jag tänker använda den.
  Lisa

  SvaraRadera
 3. Hej, vart kan man köpa flowerpaste? Bor i växjö och här finns inte många sådana affärer så någon internet sida skulle vara super! :)

  SvaraRadera
 4. Hej! Ursäkta att det tagit lite tid att svara, har varit fullt upp här. Flowerpaste kan du t ex köpa på www.kakburken.se eller www.tartdecor.se, finns flera, men de här gillar jag. Lycka till!
  Lisa

  SvaraRadera
 5. Hej.

  Har en fråga till dig, vore tacksam för svar. när man har gjort tårtan, så sägs de att man måste har en icing eller nån slags smörkräm på tårtan innan man lägger på sugarepasten, för att det ska hålla sig längre. Viket har du? gör du den själv? har du nått bra recept?

  tack på förhand

  mvh monika

  SvaraRadera
 6. Hej Monika!
  Ursäkta att det tagit ett tag att svara, men jag har varit lite upptagen med bröllopstårtor. Jag har alltid smörkräm under min sugerpaste. Jag gör min smörkräm själv. Lättast är att ha t ex 200g smör + 400g florsocker. Blanda ordentligt till en slät kräm, om du använder elvisp, se till att smöret är mjukt. Elvispen klarar inte av att blanda allt annars. Jag brukar börja med att vispa smöret mjukt och sen tillsätta florsockret. Om du vill kan du smaksätta med lite kakao eller annat. Lycka till!

  SvaraRadera