söndag, februari 28, 2010

Födelsedagstårta "chokladdröm"

Min brors söta sambo hade sin födelsedagsfest igår och jag fick äran att baka hennes tårta, precis som förra året. Fick lite prestigeångest efter förra året fullträff. Hon önskade sig mycket choklad och röda godissnören i, udda, men det blev gott, utöver det fick jag fria händer. Eftersom hon fyller 25, fick hon lite av en "vuxentårta" i år (internskämt).
Bakade en chokladbotten, fyllde den med chokladmousse och jordgubbsgrädde med röda godissnören i. Smörkräm med O´bojsmak runtom.
Sidorna klädde jag med vit marsipan och sedan hällde jag en grädd-och chokladblandning på toppen.
Att få rätt konsistens på chokladsåsen var inte det lättaste, att få den att rinna snyggt över kanterna var inte heller det enklaste i världen, men jag är såå nöjd med resultatet!
Eftersom det inte blev så mycket snören i tårtan så bestämde jag mig för att göra dekorationerna av dem istället. Blev en fin färgkombination. Min man skojade och sa att min tårta borde ha en varningstext "kan innehålla spår av nötter, ståltråd och sugrör", hihi! Texten gjorde jag av vit marsipan.
Tårtan blev med beröm godkänd av gästerna och det var ju kul! Grattis på födelsedagen och tack för en kanontrevlig kväll! Många kramar från oss!

19 kommentarer:

  1. Men oj vad fin den är. Och vilken rolig grej du har gjort av snörena osv. Jätteläckert :)
    Jag hade nog åxå varit nöjd om jag varit du :)

    Kanon fint jobbat!


    Kram Stina

    SvaraRadera
  2. Tårtan ser supergod ut, speciellt chokladsåsen...:-) Och bra ide att göra blommor av snörena, de är jättefina!

    SvaraRadera
  3. Tack snälla ni!
    Tove, du är verkligen en inspirationskälla, tack för din toppenbotten, använder den jämt!

    SvaraRadera
  4. Vilken fin tårta :) Den ser jättegod ut.

    SvaraRadera
  5. Jättefin tårta! Den blev väl Karo glad för!
    Kram Rosie (Svärmor)

    SvaraRadera
  6. Nämen, så häftig! Verkligen snygg! :-)

    SvaraRadera
  7. Jättefin tårta, jag tycker du har fått till chokladsåsen väldigt bra det ser riktigt snyggt ut!

    SvaraRadera
  8. Vilken läcker tårta!!
    Häftiga blommor med snörena.

    SvaraRadera
  9. Jätte fin, ser verkligen god ut! :D

    SvaraRadera
  10. Tack för alla fina kommentarer på tårtan! :-) Jag uppskattar det verkligen! Hoppas att alla får en härlig helg i vårens tecken. Lisa

    SvaraRadera
  11. Hej hej. Kom in här av en slump egentligen, insåg dock ganska snabbt att jag har vart här och kikat föut. :) Dock aldrig lämnat någon kommentar! Så här kommer den! Otroligt fin tårta, verkligen roligt med snören där. :) Kika gärna in på min nya bakblogg! :)

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  12. Galet läcker tårta.. Helt i min smak, jag skulle bli superglad om jag fick en sån tårta!
    Måste bara fråga hur du fick till snörena till så fina blommor?

    SvaraRadera
  13. Tack!
    Mipsan, hemligheten är ståltråd. ;-)
    Lisa

    SvaraRadera
  14. Tack själv och tack för besöket! :) Jag har lagt in dig bland mina favortiter, så jag återkommer! :)

    SvaraRadera
  15. Hej!

    Tittar in för att önska dig en riktigt trevlig helg, full med god mat och mys!
    Samtidigt vill jag tipsa om min tävling som nu är i full gång, du kan vinna en härlig bakbok!

    http://www.bagerskan.se/2010/03/tavlingsdags-lange-sen-sist.html

    Kram Karin

    SvaraRadera
  16. Tänkte även passa på att tipsa om tävlingn som pågår på min blogg just nu i sammarbete med mikadesign.se-du kan vinna underbara bakprodukter!

    http://maddesmumms.blogg.se/2010/march/tavling-i-sammarbete-med-mikadesignse.html

    SvaraRadera
  17. Hej! får jag fråga om receptet på chokladen? är det typ smälta choklad över vattenbad o blanda ner grädde? skulle vilja göra en tårta med choklad så där fint som du fått till den, men känns som att det finns en risk att bottnarna suger åt sig för mycket vätska om man gör fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Johanna,
      det var ett tag sen jag gjorde den här tårtan, men om jag inte minns fel så gjorde jag en chokladglasyr. Det är 1½ dl grädde, 125g mörk choklad 70% och ½ tsk smör. Du kokar försiktigt upp grädde och tar bort den från värmen, rör ner hackad choklad och smör i grädden. Ställ in i kylen när det blivit en slät smet så den får stelna lite (håll koll så den fortfarande kan rinna ut). Häll på mitten av tårtans lock och låt chokladen rinna som den vill ner på kanterna. Lycka till! Lisa

      Radera