söndag, september 04, 2011

Cupcake med förrymda kräftor

Igår hade vi "Minikräftis" med några kompisar och jag ville göra en rolig efterrätt.
Blev cupcakes med söta förrymda kräftor gjorda av marsipan.
Formarna kommer från Kalasform och passade perfekt till ändamålet. Här poserar mina små vänner med sina kusiner, större och inte lika söta enligt mig.
En del var lite blyga för kameran ;-) och gömde sig i toppingen med smak av rabarber.
Cupcake med smak av egenodlade äpplen, kanel och dumle. De smakade gott enligt gästerna, även om vår son bara åt toppingen och lämnade 2 bullar. :-) Själv äter jag inte efterrätt längre, jag bara bakar! :-)

Till slut vill jag passa på att svara på ett fråga jag fått från Lina under förra inlägget "Min födelsedagstårta i år" angående cupcakebakning.

Jag är ingen expert på ämnet, men här delar jag med mig av några tips som jag lärt mig den hårda vägen i köket när jag stått och svurit vid min ugn över misslyckade reslutat.

En sak som jag har lärt mig är att misslyckas man är det bara att försöka igen, att baka är laborativ kemi. :-)

Lina undrar varför hennes cupcake blir höga, spricker och får en hård yta, här kommer mina tips, har ni andra får ni gärna lägga till dem under kommentarer i det här inlägget.

Hej Lina!

Det jag kan tänkta mig är att du har vispat smeten för länge när du haft i mjölet eller haft för mycket mjöl i smeten.

Tagit ut äggen direkt ur kylskåpet och använt dem (vissa recept kräver att äggen har rumstemperatur).

Det är också viktigt att blanda alla torra ingredienser för sig eftersom de annars inte blir jämt fördelade i smeten.

I ugnen är det viktigt att de placeras på rätt höjd, har man dem för högt eller lågt kan det påverka gräddningen.

Varmluftsugn kan också påverka cupcakes negativ. Jag har faktiskt slutat använda min varmluftsugn när jag bakar cupcakes för de gräddade så ojämt.

Hoppas att något av detta kan hjälpa dig, som sagt, svårt att veta vad orsaken är, man får prova sig fram.
Hoppas att det går bättre nästa gång!

Med vänliga hälsningar
Lisa

8 kommentarer:

 1. Problemet med för höga cupcakes beror med stor sannolikhet på att det är för mycket bakpulver i smeten. Då skjuter de i höjden utan att degen klarar att bära det.

  SvaraRadera
 2. Hehe, helfestliga cupcakes Lisa! Det ser nästan ut som att du tryckt ner riktiga kräftor i frostingen ;) Hoppas allt är bra, vore kul att ses snart och nörda lite! Kram/Ida

  SvaraRadera
 3. Ute i god tid!!! Under december månad (ja alla adventshelger) kommer vi att i HELA LEV VACKERT HUSET hålla JULMARKNAD, vi söker därför just nu hantverkare som har hantverk som passar stilen och känslan i vår butik i övrigt. Mat, bak, bröd, godis, saft, sylt och dylikt är underbart hantverk!Du som hantverkare kan boka in dig på en eller flera adventshelger, mail en bild på något av ditt hantverk och skriv till oss på vitromantik@gmail.com om du är intresserad, VI LOVAR ATT DET KOMMER BLI SÅÅÅ MYSIGT OCH SÅ TOPPEN!!!! Och du vet väl att det finns ett vandrarhem bara ett par hundra meter ovanför oss och en stor camping hundra meter nedanför med jätte bra boende i fall du reser långt! Vi tar 250 kr per dag oavsett hur många dagar man vill vara med. Halva priset för den som vill stå ute. KRAM www.levvackert.se el www.levvackert.blogspot.com

  SvaraRadera
 4. Hej! du har en award att hämta hos mig!

  SvaraRadera
 5. Haha, ta inte detta fel, men så äckliga de ser ut! Kräftorna ser för verkliga ut :) Bra jobb!

  SvaraRadera
 6. Man kan också "platta till" sina cup cakes genom att lägga dem upp och ner genast då de kommer ur ugnen.

  SvaraRadera