söndag, september 25, 2011

Äppelmos, äppeljuice och Polsk äppelkaka + recept

Min kollega skrev att hon hade så mycket äpplen så hon inte visste vad hon skulle göra med dem, så jag sa "skänk några till en kollega" och ja, det gjorde hon. Detta blev resultatet.
Två burkar äppelmos och fortfarande en halv kasse äpplen kvar.
Äppeljuice och fortfarande såg man inte botten på påsen. Så då tog jag tillfället i akt och testade ett nytt recept. Naturligtvis hade jag inte alla ingredienser hemma så jag fick hitta på lite själv, men ni ska få receptet i sin ursprungliga form. Så här kommer det, recept på
Polsk äppelkaka
1 långpanna, ca 20bitar.
200 g mjuk smör

3 dl socker

1 vaniljstång

3 ägg

4 msk mjölk

3 ¾ dl vetemjöl

4 msk potatismjöl

2 tsk bakpulver

1 dl russin

1 dl korinter

3 msk rom

6-7 syrliga äpplen

½ citron

½ tsk kanel

1 knivsudd mald nejlika

100 g hackad sötmandel

ugnen på 200 grader

Skölj russin och korinter i varmt vatten, torka av och lägg i rom och låt dra.
Vispa smör och 1 dl socker mjukt och luftigt. Knäck äggen och sära på äggulor och äggvitor. Blanda i äggulorna, mjölken och halva vaniljstångens frö.
Tillsätt mjölet som först blandats med potatismjöl och bakpulver matskedsvis.
Om du har en teflonbelagd långpanna så behöver du inte smörja plåten, annars smörj. (Jag provade att trycka ut degen på bakplåtspapper först, det var nästintill omöjligt, så jag rekommenderar att du kör direkt i plåten). Tryck ut degen i långpannan.
Sätt på ugnen om du inte gjort det än. ;-)
Skala och kärna ur äpplena, skiva i tunna skivor.
Riv citronskal över äpplena och pressa saften ner i russinblandningen.
Blanda i kanel, mald koriander och ½ dl socker i russinblandningen och häll över den över äpplena. (Jag la i äpplena i pannan först och hade på russinen sen, vilket resulterade i att de blev lite brända och jag fick ta bort några av dem, bättre om de hamnar under äpplena).
Grädda i mitten av ugnen i 25 min.
Efter 25 min, ta ut kakan. Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt den 1 ½ dl socker som är kvar och vispa i resten av vaniljfröna och mandelspånen. Bred marängen över äppelkakan och flytta ner den till understa falsen och grädda 20 min till.
Färdig! Jag hade inga korinter hemma så jag tog 2 dl russin istället och mald nejlika fick jag också hoppa över, men den blev mumsig ändå. Den var godast när den svalnat och stelnat till sig lite. Lycka till!

1 kommentar:

  1. Den såg riktigt god ut, blir riktigt bak och fikasugen :)

    SvaraRadera