söndag, februari 20, 2011

Semlor, semlor och semlor...

Igår skulle jag baka semlor... men kanske inte tre olika, men det var ju sååå kul! Till vänster - nyttigste alternativet, mitten - mandelhack i degen och till höger chokladsemlorna som jag gjorde förra året.

De nyttiga innehöll kesella istället för smör och var fyllda med hackad mandel och spritsade med vaniljkesella.
De med blåbärsgrädde innehöll en blandning av mandelmassa och hallonsylt.
De med choklad innehöll en blandning av kaffe, mörk choklad och mandelmassa. Min favorit var nog den nyttiga bullen med vaniljkesella, strax efter kom den somriga semlan och i år kom chokladsemlan på sista plats. Fick inte till degen i år, den vill inte jäsa ordentligt så bullen blev väldigt kompakt. Men alla var naturligtvis goda!

Här kommer receptet på den nyttiga semlan ur Mia Öhrns bok - Semlor:

Lätta semlor 12st
25 g jäst
2½ dl lättmjölk
1 dl kesella lätt
½ dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk mald eller stött kardemumma
420 g vetemjöl
1 msk margarin eller smör rumstemp.
ägg till pensling + mandelspån till dekoration

Fyllning:
1 dl sötmandel
2 msk strösocker
1 dl kesella lätt

Min spritsning:
250 g vaniljkesella
50 g vispad grädde

orginalreceptet 3 dl mellangrädde eller vaniljvisp

Gör så här:
Smula jästen och ljumma upp mjölken och häll över jästen, lös upp tillsammans med kesella.
Blanda socker, salt, kardemumma och mjöl och blanda ner i jästspadet tillsammans med smör.
Knåda i ca 5 min i bakmaskin eller 10 min för hand.
Jäs under duk i 30 min.
Baka ut 12 st bullar och lägg på plåt. Jäs under duk i 30 min.
Pensla bullarna med ägg och strö över mandelspån.
I mitten av ugnen på 200 grader ca 12-15min.
Hacka mandeln fint och blanda med kesella coh socker.
Skär bort locket och gröp ur lite av innehållet, fyll med massan.
Klicka på en klick vaniljkesella eller likande.

Lycka till!

6 kommentarer:

  1. Hmmm svårt att välja.. Har viljat testa att göra choklad semlan. Dem ser riktigt mumsiga ut :)

    SvaraRadera
  2. Vad sugen jag blev på semlor! Ser väldigt smaskigt ut :-)

    Har du anmält dig på kursen än? Det har jag :-)
    Kram kram

    SvaraRadera
  3. åååå Chokladsemlor! låter ju kanongott! :)

    SvaraRadera
  4. Chokladsemlorna ser helt galet goda ut! =)

    SvaraRadera
  5. Så gott det ser ut, gjorde också semlor igår :-)

    SvaraRadera
  6. MMM semlor är ju helt enkelt jättegott, och så många du gjorde :)

    SvaraRadera