måndag, december 12, 2016

Vita pepparkakor + årets pepparkakshus

När jag var liten bodde vi bredvid en snäll gammal dam, Kerstin och hennes man Nils. Hon bakade vita pepparkakor som hon sedan målade med grön och röd karamellfärg. Runt jul brukade hon komma ut när vi skulle till skolan och bjöd mig och min bror på en kaka. 
Nu har jag och barnen bakat mitt barndomsminne. 
Sen dekorerade sonen och jag kakorna med kristyr och sockerpärlor.
Recept:
1 dl socker
15 g smör
1/2 dl vatten
1 dl vispgrädde
3/4 dl vit sirap
3 dl vetemjöl
1/2 äggvita
1 krm hjorthornssalt

Gör så här:
Blanda alla blöta ingredienser förutom äggvitan i en kastrull och koka upp. Under tiden rör du ihop mjöl med hjorthornssalt.

Låt blandningen svalna innan du rör i äggvitan. Blanda de blöta ingredienserna med de torra. Degen är rätt lös. Häll degen i en skål med plastfolie i.

Täck över degen och låt vila över natten i kylen.

När det är dags för utbak ha mjölet nära till hands. Det tar ett tag innan degen blir lagom följsam och man kan kavla ut den.

Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 4 min för mjukare kakor och 5 min för hårdare. Om du tänker hänga kakorna i granen kan det var bra att göra hålet för snöret innan kakorna gräddas.

Lycka till!

Våra kakor pryder nu julgranen, men några har vi sparat för att äta. För de smakar faktiskt som jag minns dem, mums.
Sonens pepparkakshus. Många Non stop blev det. Gissa om han längtar till julafton när han äntligen får äta på det!
Mitt pepparkakshus blev ganska enkelt i år. Gjorde det mest för att få leka lite med kristyren. På taket gjorde jag Brush Embroidery, men det syns inte eftersom jag hade florsocker över. Kul var det i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar