onsdag, februari 19, 2014

Julpraliner och annat julgodis

Min dator har inte fungerat som den ska och därför har jag inte kunnat uppdatera min blogg. :(
Nu mår den bra igen så vi gör därför en liten tillbakablick på slutet av förra året. Vi börjar med julen.
 
Jag älskar julen och i år fick jag för mig att göra egna praliner. Pralinformar är sååå dyra så jag vågade bara köpa en eftersom jag inte visste hur svårt det skulle vara att göra dessa små sötsaker. Kan meddela att det inte var så svårt som jag trodde utan istället väldigt kul! 

Först skulle formen fyllas med smält choklad och stelna i frysen. 

 

Sen skulle formarna fyllas med det innehåll som man ville ha. Jag fyllde dessa med mandelmassa och nougatkräm. Sen lät jag dem stelna igen i frysen och därefter värmde jag upp chokladspillet från tidigare och täckte botten med. Lite trix att få till rätt temperatur på chokladen, men är ändå nöjd med resultatet med tanke på att det var mitt första försök.
 
Så här blev det, helt ok för att vara första gången. De blev inte så glansiga som jag ville, kan bero på att temperaturen på chokladen var lite fel eller att jag inte polerade upp formen tillräckligt innan användning. Goda var de och tanken var att de skulle finnas kvar till julafton men små julmöss åt upp dem innan julaftonskväll så jag fick göra flera. Gjorde en sats till men då med mörk choklad runtom. 

Gjorde även två olika vita praliner en med smak av saffran och en med lakrits/hallon. Målade guld på de med saffran i för att kunna se skillnad på dem.

Lyckades även göra en lyckad miss. Skulle blanda i lite vit färg i smält choklad vilket resulterade i att den stelnade till och inte gick att använda till praliner. Men skam den som ger sig, istället för att slänga chokladen blandade jag i grädde, apelsinskal samt honung och fick en god fudge som jag spritsade i de här söta pappersstrutar.  
Jag gjorde även tomtefudge med skumtomtar. De var lite väl söta tyckte jag själv, men det tyckte tydligen inte julmössen för fudgen gick åt de med. ;) För att de inte skulle kladda ihop sig så rullade jag de i lite potatismjöl. Hade väl varit bättre med florsocker, men de var redan söta nog tyckte jag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar