tisdag, november 11, 2014

Frukostfrallor

Förra helgen bakade jag bröd till frukosten. Det blev ett egenpåhittat kalljäst bröd och jag lät degen stå i kylen över natten för att jäsa. Jag fick ut 8 st frallor av degen, vilket räckte mer än väl. Finns det något godare än färskt, nybakt bröd till frukost? :)
Receptet på mina frukostfrallor:

4 dl vetemjöl
1 dl vetemjöl special 
1 pkt torrjäst
1/2 dl valnötter hackade
1 tsk torkad rosmarin 

Blanda ihop de torra ingredienserna först och tillsätt sedan:

2 msk ljus sirap
1 dl vatten
1 1/2 dl havremjölk (om du vill göra dem mjölkfria, annars går vanlig mjölk bra).
1/2 dl olivolja

Blanda väl och täck över bunken med plastfolie och ställ in i kylen under natten. 

Baka ut till 8 st frallor på morgonen, lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla med vatten. Strö över svarta sesamfrön och in i ugnen på 175 grader i ca 17 min. 

(Man kan säkert låta de jäsa en stund till under handduk på plåten om man vill det, men vem orkar vänta? Inte jag i alla fall. :) )

måndag, november 03, 2014

Halloweentårta - pumpkin cake

Älskar att få skapa fritt och nu fick jag tillfälle igen. I lördags skulle vi bort på middag hos några vänner och jag hade erbjudit mig att göra en tårta till kaffet, det här blev resultatet.
 Lite skillnad i tekniken sen jag gjorde min förra/första pumpatårta. ;) Jag färgade in bottnarna med svart och orange ätbar färg för att göra tårtan lite läskigare, det blev riktigt bra.
I hade jag grädde med vaniljsmak, jordgubbssylt och mascarponeost. Jag skar ut formen av en pumpa direkt av bottnarna. Därefter spacklade jag tårtan med smörkräm smaksatt med jordgubbssylt. Sen klädde jag in tårtan i infärgade sockerpasta och pyntade med godis och pyntgelé.
 
Jag la svart sockerpasta under den orangea på framsidan av tårtan så att jag kunde skära ut ögon, näsa och mun och på så sätt få fram den svarta färgen under. Ögonen (även de gjorda i sockerpasta) satte jag dit i efterhand.
Till sist målade jag tårtan med pulverfärger för att få fram skuggorna i alla fåror.
Kan säga att tårtan blev en riktig hit, både till utseende och smak hos både stora och små. :)

 
Hoppas att ni hade en trevlig helg bland spöken och gastar och kanske hann ni med ett besök på kyrkogården. :)