fredag, juli 23, 2010

Rabarbermuffins med glass

En liten saga om hur det är att baka hemma hos mig...
Ugnen är på jag blandar alla ingredienser i skålen och sonen tittar in på en snabbvisit i köket för att pussa mamma innan han åker och handlar med pappa.
Innan han och mannen hinner ut i bilen ber jag mannen att köpa ett paket färskost till mina cupcakes.
Mannen säger att det ska han göra och sätter sig i bilen och åker iväg med sonen.
Glad i hågen går jag ut i köket och häller smeten i formarna och stoppar in dem i ugnen...
...15 min senare piper klockan och jag tittar in i ugnen.
Smeten ser ut som när jag stoppade in den och jag kan inte förstå varför mina muffins ser oförändrade ut (även om jag gjort dem i stora formar istället för små).
Då inser jag att min guldklimp till son har varit och rattat på ugnen och att den nu står på 100 grader istället för 200 grader.
Som tur så värmer varmluftsugnen upp sig fort så jag höjer temperaturen och hoppas på det bästa.
De står inne en kvart till, men resultatet blir i alla fall bra.
Efter maten är det dags att ta fram färskosten och blanda till min frosting. Jag tar ut färskosten och jag läser på etiketten. Vet inte hur min man tänkte, men färskost med örter och vitlök går nog inte ihop med rabarbermuffins.
Jag lyckas hitta på ett sätt att rädda situationen med glass som mannen också köpt med sig hem och resultatet blir toppen, men inte riktigt som jag tänkt mig!

Hoppas att ni lyckas på första försöket, för gott blev det!

Recept, 8 stora muffins:
ugnen på 200 grader

125g smör
2 ½ dl socker
3 ägg
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljarom
3 dl rabarber i småbitar

Blanda rumsvarmt smör och socker.
Blanda i äggen och vaniljarom.
Blanda mjöl och bakpulver och häll i mjölblandningen i smörsmeten.
Blanda rabarbern med lite socker och häll i smeten, fördela i formarna, ca 2/3 i varje.
In i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15 min (lite mer skulle jag tro).

(receptet hittat på dagens muffins)

Lycka till!

Hur man fyller lata sommardagar, blandad kompott.

För några dagar sen damp det ner ett efterlängtat kuvert från Gunilla Walls tårtbutik.
Hon ska byta ut sin sockerpasta och jag fick ett smakprov på den nya, ett smakprov som kan täcka en HEL tårta! WOW! Tack Gunilla! Jag lovar att återkomma med mitt omdöme så fort jag har provat den.
Det har inte blivit så många tårtor de sista dagarna, men bakat har jag ändå. :-) Hamburgebröd till middagen häromdagen.
Piroger till nästa utflykt.
Jordgubbspaj med vit choklad när goda vänner kom på besök.
Grannpojken fyllde år när vi var bortresta och han fick ett insektsterrarium och en snabbt ihopslängd (1h) insektstårta. Den blev inte så fin, men han blev jätteglad ändå.
Så fyller man lata sommardagar! ;-)
Hoppas ni också hinner baka i värmen! :-)

söndag, juli 11, 2010

Prinsesstårta

Mamma beställde en tårta till en arbetskamrat som fyllt 60 år.
Den skulle vara blå och det fick gärna vara pärlor på, annars fick jag fria händer.
Jag hann ångra mig några gånger under resans gång, men bestämde mig för att göra en stilren tårta.
Jag marmorerade locket och gjorde en drapering. Tre vita rosor fick pryda toppen och pärlorna fick också vara med. :-)
I en klassisk prinsesstårtsfyllning.
Mamma var mycket nöjd med resultatet och hoppas att födelsedagsbarnet också blir det.

lördag, juli 10, 2010

Födelsedagstårta med körsbär

Mamma har fyllt år och ikväll ska vi fira henne eftersom vi var bortresta på hennes födelsedag. Hon önskade sig en tårta utan marsipan och sockerpasta.
En luftig sommartårta, det ville hon ha. Jag tror att jag har lyckats. :-)
I hemmagjord körsbärsgelé och pannacotta med vaniljsmak. Runtom spritsad grädde med smak av vanilj.
Toppad med vit choklad och mina bundna blommor.
Jag hoppas att mamma älskar sin tårta lika mycket som jag och att denna rosa dröm är lika god som den ser ut. :-)
Kram och grattis i efterskott till världens bästa mamma! :-)

torsdag, juli 08, 2010

Mina första bundna blommor!

Oj, ett sånt pillerjobb det var, men gu´va kul!
Innan jag förstod hur floristtejpen fungera hann jag igenom en del inte allt för vackra ord. :-)
Så här blev blommorna, känner mig lite stolt! Visst blev de fina?



Förskolans tårta

I morgon är det sista dagen som Linus går på sin förskola och vi vill tacka hans frökar med en tårta eftersom de varit såå gulliga och bra! :-)
Om ni undrar över händerna så finns de i förskolans logga, så de fick vara med på tårtan.
I blåbär, banan och vaniljkräm. Smörkräm med vaniljmak och dekorationer i sockerpasta.
Tack alla fantastiska fröknar för den här tiden! Kramar från oss

onsdag, juli 07, 2010

Hemmagjord vit modelleringschoklad

Igår satt jag och tittade efter vit modelleringschoklad, men att betala ca 100 kr för en liten förpackning känns trist. Så med det sagt, så fick jag för mig att det borde gå att göra den själv.
Efter lite översättningar av mått, så blev det här resultatet! Sjukt nöjd!
Och bäst av allt, den gick att modellera med. :-)
Här kommer en bild på en efterrätt som jag slängde ihop när vi kom hem från utlandssemestern. Alla bär kommer från vår egen tomt, lika så rabarberna till krämen. Serverad med glass och vit chokladsås.
Nu kommer det att bli full rulle på bakningen, tre tårtor står på tur inom en snar framtid. Välkommen tillbaka! :-)

tisdag, juli 06, 2010

Födelsedagstårta till vår lilla älskling - 2 år + kakor och bullar

Linus födelsedag började med en pannkaksfrukost i strålande solsken!...
... samma helg som det var midsommar och dagen efter hans födelsedag skulle vi åka bort 1 v. Blev lite körigt med packning, städning och födelsedagsfirande, men jag fick till en ganska fin tårta till slut.
Jag köpte oblatbilden för mer än 1 år sen, men den hamnade inte på någon tårta då, för då var det Rorri som fick pryda tårtan. Ior är fortfarande sonens favoritgosedjur, så det var på tiden att använda oblatbilden i år.
I blåbär och hemmagjord vaniljkräm, klädd i marshmallowsmörkräm och toppad med dekorationer i marsipan. Tyvärr blev den lite väl mäktig, det var meningen att jag skulle ha smörkräm runt, men den räckte inte och det fanns ingen tid att åka och köpa mer ingredienser, så det fick bli en nödlösning. Den blev i alla fall fin tycker jag och födelsedagsbarnet älskade sin tårta med "Iår" och det är ju huvudsaken! :-)
Jag bakade kokostoppar med limesmak och chocolate chip cookies ( de såg lite konstiga ut för ugnen var på för hög värme, men goda ändå).
De supergoda vaniljbullarna är som kakorna bakade med recepten ur a piece of cake.