tisdag, mars 31, 2009

Ordning och reda...

Nu har jag ordnat mina tårtor under nya etiketter så det ska vara lättare att hitta. Naturligtvis kan du fortfarande trycka på fliken "tårtor" så kommer de upp allihopa.

Idag blir det inga cupcakes, men ett litet tips:
När jag började mitt bakande hade jag inte så många "riktiga" verktyg och fick ofta improvisera.
Ganska snabbt tröttnade jag på att använda den stora marmorkaveln när jag skulle göra blommor osv eftersom den var så otymplig och tung, så jag tog helt enkelt min mortel och det fungerade hur bra som helst.

Marmorkavel är väldigt bra att använda när man ska arbeta med sockerpasta, för pastan fastnar sällan i marmorn. Men jag använder alltid lite majsstärkelse ändå.
Dessutom är marmorkaveln tung och gör så att sockerpastan blir slät och glansig redan från början, vilket kräver mindre efterarbete.
Det var dagens tips, nu ska jag designa en ny tårta (vilket oftast är en idé, en vision som först klottras ner på en bit papper). :-)

måndag, mars 30, 2009

Cupcake

Idag hade min lillprins en kompis här och hennes mamma. Naturligtvis bjöd jag på cupcakes... som vanligt. :-)
I hallon och på toppen kesella, creme fraiche och jordgubbe. Tyckte att det blev så där med kesella på toppen.

söndag, mars 29, 2009

Helgen cupcakes

Nu får jag skämmas...
Men innan jag startade den här bloggen så bestämde jag mig för att lägga upp allt jag bakat oavsett hur resultatet blev... Så här kommer helgens cupcakes. Har insett att jag måste köpa mer strössel... :-)

I bullen är det päron och på toppen fluffy white frosting som jag färgat ljusgrön.

fredag, mars 27, 2009

Cupcake helt enkelt

Jag och maken delade på denna lilla färgglada skapelse efter maten ikväll. Jag bakade några cupcakesbullar idag för att ha i frysen... det var 6 st... nu är det bara 5 kvar. Smaskens!
Man måste unna sig ibland...


I var det hallon och på toppen creme fraiche med vanilj och nötkräm. Fick användning av några kristyrblommor också. :-)

torsdag, mars 26, 2009

Tack!

Har fått så fina kommentarer till mina tårtor och vill bara tacka. Kul att ni gillar dem! :-)

Min kollega sa en så klockren sak idag när jag var på jobbet, hon sa något i stil med att det var som konst, fast tredimensionellt. Precis så känner jag... skulle aldrig kunna hasta ihop en tårta på två sekunder, "bara för att". Jag vill verkligen att man ska äta med ögonen också. :-)

Måste bara berätta en lite rolig sak om äppeltårtan. Min chef skulle visa den för en kollega som inte varit där när hon fick den. Kollegan tittade ner i lådan och sa:
- Oj, vilket fint äpple!
Hon böjde sig närmare och satte helt plötsligt ner händerna i lådan för att ta upp det.
- Nej! Det är en tårta! utbrast min chef.

Hihi, det var lite roligt tyckte jag...
I Sverige är vi inte vana vid tårtor som ser annorlunda ut... en tårta det är i mångas ögon en prinsesstårta med grönt lock och rosa ros. Men det ska vi ändra på... :-)

Tårta "Ett äpple till fröken"

Här är den!
Ett äpple till fröken eller rättare sagt min chef som går i pension, men hon är lärarinna i botten så... :-)
Hon blev väldigt glad för den och det är alltid kul att göra någon glad med en tårta.
I är det hallongrädde och ganache (som chokladgrädde kan man säga, men med mycket choklad och lite grädde).
Runt själva kakan är det smörkräm med choklad och lönnsirap.
Och på utsidan målad sockerpasta, fruktgelé (för glansen) och chokladstång som gren.
Svårast var att få fram en kartong som passade... hihi
Den här kartongen är två små kartonger som jag tejpat ihop och klätt i ett fint inslagspapper. Tycker att det blev riktigt bra. Hoppas att min chef gillar sitt äpple, de säger ju att ett äpple om dagen är bra för magen. :-)

onsdag, mars 25, 2009

Ikväll kommer det en ny tårta...hoppas jag. :-)

I skrivande stund håller jag på att göra en ny tårta, som jag antagligen lägger upp redan i kväll eller om tiden är knapp i morgon på förmiddagen. Så håll utkik! :-)

Igår var det många som var inne på min blogg och det är jättekul!

Om du har en egen baksida får du gärna skriva ett litet meddelande så kommer jag på besök. Om du inte har en egen sida får du gärna skriva en kommentar ändå (kan göras under inläggen) och om du har några frågor så är det bara att fråga på... jag svarar så gott jag kan.

Nu ska jag gå och jobba på min tårta så jag kan lägga upp den någon gång.. gäller att passa på när liten sötnos sover. ;-)

tisdag, mars 24, 2009

Ett tips: Billig förvaring för sockerpasta.

Måste bara berätta för er hur jag förvarar min sockerpasta. Jag hade ingen lust att köpa dyra burkar, men burkarna som jag hade hemma släppte in luft. Ni som använder sockerpasta vet att dessa två inte går ihop.

Jag var alltså tvungen att hitta en förvaring för min sockerpasta som skulle fungera i längden. Jag tittade igenom mina skåp och hittade flera av dessa förvaringsburkar som bara stod och samlade damm. Här har ni min lösning på problemet, tada!

En syltburk!

Det här är min senaste som är lite större än de som jag redan hade hemma. Inköpt på Hemköp för 36 kr.

Naturligtvis måste man linda in sockerpastan i plastfolie ändå, men i en vanlig burk torkar sockerpasta till slut, men här blir det ett vakuum.

Dessutom behöver jag inte få skuldkänslor över att mina gamla syltburkar inte kommer till användning oftare. ;-)

Och skulle jag någon gång bli sugen på att göra sylt, så får jag väl baka en tårta lite snabbt så burken töms. hihi :-)
Hoppas att någon av er, mina läsare, har nytta av detta enkla tips.

Dagens inköp

Idag har jag varit hos SophiaDekoreramera och handlat. Jag åkte dit för att handla röd sockerpasta och kom därifrån med mer saker... som vanligt ;-), bland annat den här Oblatbilden. Jag har varit lite emot sådana här bilder, (vill göra så mycket som möjligt själv) men den här kunde jag inte motstå. Vår lillprins har en Ior-mjukis i sängen som han ligger och kramar på kvällarna, så jag kunde inte låta bli att köpa den, den är ju sååå söt.
Finns säkert en tårta att pryda den med, kanske 1-årstårtan om jag får totalt hjärnstopp och inte vet vad jag ska göra.

måndag, mars 23, 2009

Recept på maränger

Maränger:
2 äggvitor
ca 1 1/2 dl socker (115 g)

Sätt ugnen på 110 grader.

Vispa äggvitor hårt skum i en fettfri skål. Tillsätt hälften av sockret och vispa glansigt. Vänd sedan ner resten av sockret försiktigt.

Jag har använt mig av en stor stjärntyll och spritsat ut marängen på silkonbehandlat bakplåtspapper (3 st för 89 kr på Clas Ohlson, tror jag).

Marängerna ska vara i ugnen ca 60 min. Om man har dem inne i 60 min blir de helt genomgjorda och krispiga, men vill du ha dem lite sega så får du prova dig fram hur länge de ska stå inne.

Lycka till!

Receptet är hämtat från den här boken. Personligen tycker jag att många av recepten är lite missvisande och att de inte riktigt blir som det står, antalet muffins är ofta fel.
Jag använder mig sällan av den här boken när jag gör cupcakes, men det finns lite annat smått och gott i den som är gott.
I boken använder man sig också av gram istället för dl i många recept, nu har jag en våg så det är inget större problem, men det kan ju vara bra att veta innan man köper boken så man inte blir besviken.

söndag, mars 22, 2009

Cupcake med citron, hallon och lakrits

Jag bjöd som sagt också på cupcakes när vi hade kompisar hemma idag. Så här såg de ut innan jag fick på lemoncurdgrädden. (Igår gjorde jag hemmagjord lemoncurd eftersom jag inte gillar den köpta... den är så mild och sockrig. Den hemmagjorda blir mer syrlig och godare). :-)
Så här såg de alltså ut från början. I var det hallon och lakrits... våra kompisar såg för ett tag sen tårtan jag gjorde när min man fyllde år, den som ser ut som en present och de tyckte att den lät så god, så då det smaken blev lite av en bonus.


På var det en blandning av lemoncurd och grädde spritsat. På toppen var det sockerpasta blommor och strössel med stjärnor och små silverkulor i socker.


Ovan ser man lite av marängerna... smakens!

Om du vill baka något du ser på min blogg och vill ha receptet är det bara att be om det så ska jag se om jag kan få fram det... ibland improviserar jag och då kan det vara svårt att minnas...


Maräng med choklad

Idag hade vi kompisar hemma på lunch och fika och det var sååå trevligt. Till kaffet hade jag gjort de här marängerna(samma som marängen med rosenvatten och jordgubbar). Jättebra recept... ska lägga in det så fort jag får tid.

När de var klara smälte jag mörk och ljus choklad och ringlade över, supergott!

Nedanför ser du cupecaken skymta... Det fina kakfatet har vi fått av våra kompisar i bröllopsgåva, gissa om jag gillar det. :-)

fredag, mars 20, 2009

Cupcake våffla

Jag kunde inte låta bli, nu när våffeldagen snart är här... så här är den, "Cupcakevåfflan". :-)


Det är alltså våffelsmet som jag har hällt i en form och haft i ugnen i ca 30min på 175grader. I smeten har jag sprutat in hallonsylt i mitten. På toppen är det creme fraiche med florsocker och hallonsylt runt kanten. Högst upp är det smält choklad och på toppen en minivåffla av sockerpasta.

Provade själva bullen, den var god, men väldigt kladdig ( trots att jag hade i lite mer mjöl)...
Skulle ha haft lite smält smör eller olja i formen innan jag hällde i smeten. Bulle fastnade i pappret och var svår att få bort. Får väl se vad min lillasyster tycker om den imorgon när hon ska få den. Återkommer med svaret.

Tror ändå att jag struntar i att göra dessa på söndag när vi får gäster. Blir en annan variant men med samma tema, alltså våffeldagen. Det har blivit lite av en tradition vi träffas nära våffeldagen och äter våfflor ihop, men i år tänkte jag bjuda på annan mat.

Kristyrblommor gula

Igår på kvällen massproducerade jag kristyrblommor. Jag fick kristyr över när jag gjorde tårtan till Therése och den höll på att torka så jag var tvungen att göra något med den innan det var försent.
Jag spritsade lite olika blommor, alltid kul att se vad man kan göra.
Jag blandade vit och gul kristyr eftersom det snart är påsk och jag kanske får användning av de här framöver, blev lite annorlunda, men fint.

torsdag, mars 19, 2009

Formar

Måste bara tipsa om några formar som jag hittade när jag var och handlade häromdagen. Den största formen (till höger) har jag haft sen tidigare, men har inte hittat några mellanstora med den formen. Mellanstora formar som jag har hittat tidigare har sett ut som vanliga bullformar, men för muffins.
På ÖB och hittade jag dessa mellanstora formar... jippi. Dessutom hittade jag aluminiumformar i guld, ska prova att göra mindre cupcakes i dessa. :-)

onsdag, mars 18, 2009

Har gäster på söndag, så redan nu funderar jag över vad jag ska bjuda på, så skadad. hihi
Antar att det blir så när man är mammaledig och inte har så mycket att fundera på. Just nu försöker jag att vara duktig och inte äta onyttigt själv, men jag bakar gärna till andra ändå.
Har faktiskt några små och stora godingar på g... som sagt, den första bilden lär komma på söndag om jag inte får en anledning att baka innan dess.
Lägger in en lite bättre bild på gubbarna till vår bröllopstårta idag också... de som finns är lite otydliga... tyvärr är bakgrunden på kortet inte så fin... men håll till godo.

söndag, mars 15, 2009

Bröllopstoppers

Igår gifte sig min pappa och hans söta (numera) fru och här är deras tårttoppers som jag gjorde åt dem.



Tårtan har jag inte gjort, men jag ville visa hur det såg ut när figurerna stod på den också. ;-)
Grattis på bröllopsdagen! Ni var så fina och cermonin var jättevacker och middagen väldigt god. Hoppas att er dag blev precis som ni hade föreställt er, vi hade kanontrevligt! Kramar i massor från vår lilla familj.


torsdag, mars 12, 2009

Födelsedagstårta rosa

Mamma visade min blogg på jobbet och en arbetskamrat bad mig att gör en födelsedagstårta till hennes dotter.

Therése ville ha en rosa tårta med hjärtan, men viktigast av allt var att den var så rosa som det gick.

Tillsammans med henne kom jag fram till här tårtan... i stora drag. Hon hämtade den med sin mamma idag och blev väldigt glad för den, hoppas att hon gillar smaken också.

Som önskats innehåller den vanilj- och kolagodisgrädde, choklad, banan och chokladsmörkräm.

Locket är färgad sockerpasta... tog ett tag att få den jämnt rosa. :-) Namnet är skrivet med kristyr. blommorna är gjorda av sockerpasta och rosetten likaså. I blommorna är det små guldsockerkulor och vita små sockerkulor runt blommorna. Blommorna är målade med röd- och snowglitterpulver. Den var rolig att göra, men det tog lite tid att limma på alla pärlor.
Skojigt att skapa en tårta utifrån någon annans önskemål. Grattis på 20-årsdagen Therése, hoppas att du gillar din tårta!

Cupcake med choklad och marshmallow


Den här cupecaken gjorde jag häromdagen, för att testa om jag kunde spritsa en blomma. Jag gjorde några med rosa blommor också som jag bjöd besökare från Skåne på, men de har jag tyvärr inget kort på.
I är det vit och mörk choklad och marshmallow.

fredag, mars 06, 2009

Födelsedagstårta "Harren Harry" .

Idag (äntligen har jag lagt in alla "gamla" tårtor) gjorde jag klart den här tårtan till min brors tjej som har fyllt år.
Kan ju verka lite konstigt att man gör en fisk till någon som fyller år men det finns en historia bakom "Harren Harry". Vi var på fiskeresa ihop och hon fick mitt gamla spö, då jag köpt ett nytt. Hon försvann längs forsen och kom efter ett tag tillbaka med en av de största Harrarna någon av oss fått, ett brutet spö och världens största leende. Hon hade lagt sig på spöet då hon var rädd att det skulle dras ner i forsen för fisken var så stor. Eftersom spöet gick sönder så det var bara att sätta sig i bilen och köra 3mil för att köpa ett nytt spö till henne. Därav denna plojtårta. :-)


Så här såg den ut innan jag hade målat den. Den var fylld med vaniljgodis, choklad och banan. Tårtan är gjord av en tårtbotten som jag "skulpterat" till en sten och en fisk.



Jag målade den och la på fruktgelé, för att den skulle se våt ut, en del genomskinligt och en del färgad blå.

Spöet är gjort av torkad tårtbotten klädd i sockerpasta.

Såg lite slemmig ut, men var supergod... jag lovar. :-) Under yttre laget är det smörkräm. Under fiskens fjäll i vaniljsmak, färgad blå (om den skulle synas genom fjällen] och under stenens topplager med chokladsmak. Det här var första gången som jag gjorde Marshmallowpasta och den kommer jag använda mig av flera gånger. Lättarbetad (när den vilat över natten) och inte lika söt som sockerpasta.

Marängbakelse (mars 2009)

Den här bakelsen såg kanske inte så mycket ut för världen, men var riktigt god. Marängen var perfekt och grädden med färska jordgubbar och rosenvatten var riktigt smaskens.

Cupcake med citronsmak (februari 2009)

Min mamma och co kom på besök och då fick hon äntligen smaka en cupcake (något hon velat länge) med hallon och smörkrämsfyllning och citronmousse på toppen. Den blev godkänd.

Matmuffins (februari 2009)

Gjorde frukostmuffins, de var goda, men inte så matiga. Innehöll nötter, torkade aprikoser och russin.

Minicupcakes (februari 2009)



Testade något nytt på dessa minicupcakes.
Smält sugerpaste i två olika färger som jag doppat dem i.
"Bullen" hade lavendelsmak och blommorna chokladsmak.


Cupcakes med dollartecken (februari 2009)

Cupecakes som min man bad mig göra så han kunde ta
med dem och överraska en kollega som jobbar på bank.
Hallon i och vaniljsmak ovan, citronsmak i "bullen".

Cupcakes med hallon (februari 2009)


Själva "bulle" är smaksatt med citron och honung.


I är det färska hallon och honung.

På toppen är det grädde med smak av lönnsirap och hallon.
Lönnsirap är en riktig goding i bakverk.

Valentinkaka (februari 2009)


På Valentine gjorde jag den här goda bakelsen med smält choklad i och mockagrädde till Magnus och mig som avslut på en trerätters middag. På tallriken ligger det karamellsås. smaskens :-)